Program na leden 2011

10.12.2010 07:08

 Program čajovny Archa na leden 2010

 

4.1. (úterý)                 Čajovna Archa           18:00              0,- Kč

Magic: The Gathering – klub hráčů MTG TCG.

Otevřený spolek pro všechny hráče Magic: The Gathering TCG. Hraní a výměna karet, zkušeností atp. Akce trvá do 21.00.



8.1. (sobota)               Čajovna Archa           20:00              0,- Kč

Zemřít ukamenováním – projekce dokumentu z cyklu Jeden svět.

Trest smrti ukamenováním mohou v Íránu dostat ženy a někdy i muži, kteří se provinili cizoložstvím, prostitucí či zabitím v sebeobraně. Advokátka Šadi Sadrová, novinářka Asijeh Aminiová a další aktivistky za práva žen se snaží pomáhat těm, které byly odsouzeny k tomuto nehumánnímu, ponižujícímu a velmi bolestivému způsobu popravy. Jejich práce je však obtížná - sesbírat důkazy je téměř nemožné, neboť íránská vláda se snaží vše ututlat vzhledem ke kritice, kterou ji zahrnují mezinárodní organizace zabývající se lidskými právy. Dokument režisérů Farida Haerinejada a Mohammada Rezy Kazemiho vypráví příběh několika žen, které díky pomoci Šadi a její neziskové organizace unikly trestu smrti ukamenováním. Lejla Mafi, Parissa a Nazanin se v očích íránského trestního zákoníku „provinily" sexuálním stykem s příbuzným, cizoložstvím a zabitím. Lejlu znásilnil její bratr, Parissu prodával manžel a Nazanin bránila sebe a svou neteř při pokusu o znásilnění. Změnit zavedenou praxi není snadné, ale íránské ženy se nevzdávají, byť pro ně samé znamená veřejná obhajoba ženských práv obrovské riziko. Film získal na letošním Berlinale Cenu za mír a spravedlnost (Peace Award for Justice).

73 min.



9.12. (neděle)             Čajovna Archa           15:00              0,- Kč

Deskové hry – tradiční i moderní hry pro všechny věkové kategorie.

Bang!, Carcassone, Osadníci z Katanu, Magic TCG, Abalone, Puerto Rico, Scrabble a další desítky her.



11.1. (úterý)               Čajovna Archa           18:00              0,- Kč

Magic: The Gathering – klub hráčů MTG TCG.

Otevřený spolek pro všechny hráče Magic: The Gathering TCG. Hraní a výměna karet, zkušeností atp. Akce trvá do 21.00.



15.1. (sobota)             Čajovna Archa           20:00              0,- Kč

Café industrial – ostravský jazz-rock s novým albem OSTROVY.

Café Industrial - to je nadžánrová hudba mísící vlivy jazzu, rocku, elektroniky a ambientu. Jejich vystoupení jsou nabitá napětím a dynamikou projevu, takže příznivce snadno nalézají jak v komorních klubech, tak na velkých festivalových pódiích. Skupina Café Industrial se ráda přizpůsobuje místu, kde hraje, a vytváří tak originální interakci s místem a publikem,
stírá hranice mezi pódiem a hledištěm a dává posluchačům možnost být součástí všeho, co na pódiu vzniká. Současnou sestavu Café Industrial tvoří: František Kuča - kytara a zpěv; Ondřej Pyš - baskytara a vokál; Viktor Dořičák - bicí nástroje, perkuse a vokál; Veronika Vlčková - flétna. Café Industrial si zahráli s Buty v pražském klubu Roxy, společně s Ivou Bittovou
stanuli na pódiu před dánskou skupinou Valravn, vysloužili si pozvání na prestižní festival Colours of Ostrava. Zahajovali vernisáže v Mánesu či Poslanecké sněmovně, reprezentují ostravskou hudební scénu v rámci kandidatury statutárního města Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2015. Hudba Café Industrial hledá niterné pocity a prožitky,
přírodu a drobné zázraky, jenž často zůstávají v každodenním shonu skryty či
přehlédnuty. Nálady jednotlivých písní se přirozeně přelévají mezi ambientními intimními polohami a živočišnými výlevy emocí. Na ryze autorské tvorbě se podílí všichni členové skupiny, texty písní jsou v českém jazyce.

 

17.1. (pondělí)            Čajovna Archa           18:00              30,- Kč

Dějiny československé zahraniční politiky 1918-1992 – přednáška erudovaného historika.

Nástin vývoje diplomacie slovanského národa střední Evropy. Jeho snaha o trvalé výsluní, jeho nerovné spojenectví, porážky a jepičí vítězství. Cesta ze stínu Habsburské monarchie, opojení z francouzského sbližování a víra v západní spojence v meziválečné době. Malá dohoda – záruka bez záruky. Mnichovský diktát a druhá republika. Velký rudý bratr z východu. Nový velmi vzdálený spojenec posametové doby. Nástin talentu a mesianismu Eduarda Beneše, tvůrce československé diplomacie 1918-43. Okupace, Londýn a Moskva.

 

18.1. (úterý)               Čajovna Archa           18:00              0,- Kč

Magic: The Gathering – klub hráčů MTG TCG.

Otevřený spolek pro všechny hráče Magic: The Gathering TCG. Hraní a výměna karet, zkušeností atp. Akce trvá do 21.00.



19.1. (středa)             Čajovna Archa           18:00              30,- Kč

Nada Shakti: Můj život s himalájskými mistry – zpívání, mantry a povídání o její nové knize.

Hluboké sdílení našich životních cest. Povídání o její nově vydané knize Můj život s himalájskými mistry. Díkuvzdání, oslavné písně a mantry Indie zpívané v sanskrtu. Všichni jsou vítáni, těšíme se na společný bohatý večer, který nám může dát novou inspiraci do našeho života.

 

22.1. (sobota)             Čajovna Archa           20:00              0,- Kč

Hlad – projekce dokumentu z cyklu Jeden svět.

Geneticky modifikované plodiny, technologický pokrok, globální oteplování a poptávka po surovinách. Svět počátku 21. století se dramaticky mění, a to tak, aby vyhovoval především potřebám bohatých. S touto změnou se v chudých zemích nadále zhoršuje už tak bídná životní úroveň. Zatímco v USA je největším problémem společnosti obezita, o pár tisíc kilometrů dál na jih, na Haiti, jsou lidé tak chudí, že musí prodávat vlastní děti do otroctví a k obědu jedí koláče z bláta. Ještě dále, v Brazílii, pokračují nenasytné dřevařské společnosti za přihlížení zkorumpovaných politiků v kácení amazonských pralesů a přispívají tak ke klimatické změně. V jejím důsledku dochází k častějším smrtícím obdobím sucha v subsaharské Africe. Masajům v Keni tak bez dešťové vody zbývá jenom žízeň a hladovění. V Indii zase tisíce farmářů uvěřily krásným snům o geneticky modifikované rýži a vrhli se do propagovaného experimentu. Jenže když nezaprší, nesklidí ani to, co měli dříve. Kdo nemůže splácet dluhy, volí raději sebevraždu. Film Hlad přináší detailní a šokující pohled na osudy komunit a konkrétních lidí, kteří se na třech kontinentech ocitli v pasti současných mezinárodních poměrů.

90 min.


23.1. (neděle)             Čajovna Archa           15:00              0,- Kč

Deskové hry – tradiční i moderní hry pro všechny věkové kategorie.

Bang!, Carcassone, Osadníci z Katanu, Magic TCG, Abalone, Puerto Rico, Scrabble a další desítky her.



25 .1. (úterý)              Čajovna Archa           18:00              0,- Kč

Magic: The Gathering – klub hráčů MTG TCG.

Otevřený spolek pro všechny hráče Magic: The Gathering TCG. Hraní a výměna karet, zkušeností atp. Akce trvá do 21.00.



26.1. (středa)             Čajovna Archa           18:00              0,- Kč

Malování – klub malířů.

Otevřený spolek pro všechny patlaly a profesionální malířské amatéry. Základní malířské potřeby a papíry jsou, lze si přinést i vlastní materiál. Pro nesmělé téma, jinak totální malovací anarchie. Nejzdařilejší počiny mohou spočinout na zdi.



29.1. (sobota)             Čajovna Archa           6:00                0,- Kč

Expediční čajovýlet z Hradce n.M. domů – ponor do přírody.

Sraz 6.15 na vlak.nádr., cesta vlakem (6.23) až do Hradce nad Moravicí (7.53), prohlídka nejpohádkovějšího zámku ČR a pěšo zpátky domů na Bílovec či Fulnek dle dohody.



29.1. (sobota)             Čajovna Archa           19:00              10,- Kč

Reggaenerace – večer z cyklu věnovaného reggae.

„Cultura Profetica – Live Tribute to the Legend Bob Marley“. Portorická reggae skupina Cultura Profetica vzdává poctu Bobu Marleymu. Na tomto koncertu jejich obvyklý vokalista přenechal zpěv bubeníkovi, který má hlas hodně podobný králi reggae.

 

programy z archívu:

Program na listopad

  

 

Program na říjen

 

Program na září

 

Program na červen

 

Program na květen