Program na únor 2013

10.01.2013 12:00

 

2.2. (sobota) Čajovna Archa    8:00     0,- Kč

Čajovýlet do Tovačovapřírodní expedice.

Sraz u vlakového nádraží 8:00, odjezd 8:10 ČDbusem do Hranic. Červená trasa po břehu Bečvy: Tovačov – Troubky – vrbovický pomník letcům – Dluhonice - Přerov (13 km). Návrat 17:30.

 

2.2. (sobota)  Čajovna Archa 20:00   0,- Kč

Café Industrial - jazz-folk z Ostravy.

Kapela propojující ve svých písních žánry od jazzu přes experimentální folk až po elektronickou hudbu, to vše v netradičním nástrojovém obsazení. Její koncerty jsou klidnými ostrovy uprostřed kvapícího času.

5.2. (úterý)  Čajovna Archa  18:00  0,- Kč

Magic: The Gathering - klub hráčů MTG TCG.

Otevřený spolek pro všechny hráče Magic: The Gathering TCG. Hraní a výměna karet, zkušeností atp. Akce trvá do 21.00.

 

9.2. (sobota)  Čajovna Archa   20:00  40,- Kč

Do Ruska? Tam bych nechtěl... !vyprávění a prozpěvování rusistky Radky Bzonkové o absurditách Ruska.

Radka Bzonková je rusistka. Poněkud neobvyklé povolání v naší době. Z různých témat jejích častých cest do Ruska se tentokrát zaměří na absurditu v ruské kultuře i v životě. Kromě toho, že absurdno bylo v ruské literatuře povýšeno na samostatnou kategorii, dává i možnost proniknout do současného dění na východě. Tento pořad může sloužit jako mapa pro každého, kdo by se chtěl dozvědět, jaké je vlastně dnešní Rusko a postsovětský prostor. Radka Bzonková kombinuje vlastní zápisky a povídky z cest po východoevropských zemích s ukázkami ruských básníků a spisovatelů, zpívá ruské hity, neváhá se pustit do divadelního vystoupení. Nečekejte úplnou idylku – Rusko je plné protikladů a rusista si nemůže dovolit vidět jen jeho karnevalovou podobu. Víte, jak se zneužívala v Sovětském svazu psychiatrie? Víte, co byl nejlepší vtip ve stalinských lágrech? Přijďte si poslechnout komponovaný pořad o ruské absurditě, má potenciál vás rozesmát i nechat trochu popřemýšlet.

Vystoupí: Radka Bzonková (mluvené slovo, zpěv), Jevgenij Rubilin (kytara, zpěv) a hosté.

www.NotonlyRussia.com

 

10.2. (neděle)  Čajovna Archa  15:00    0,- Kč

Deskové hry - tradiční i moderní hry pro všechny věkové kategorie.

Magic TCG, Hobit, Pilíře země, Dobyvatelé vesmíru, Svět – otázky a odpovědi, Bang!, Activity a další desítky her.

 

12.2. (úterý)  Čajovna Archa  18:00   0,- Kč

Magic: The Gathering - klub hráčů MTG TCG.

Otevřený spolek pro všechny hráče Magic: The Gathering TCG. Hraní a výměna karet, zkušeností atp. Akce trvá do 21.00.

 

13.2. (středa)  Čajovna Archa    18:00  50,- Kč

MOMPOVÉ – zapomenutí TIBEŤANÉcestopisná projekce spojená s besedou.

Oblast východního Indického Himálaje je pro většinu turistů téměř neznámá. Nachází se východně od Bhútánu v pohraniční oblasti s Tibetem. Toto území nekonečných horských hřbetů, které pokrývá neprostupná džungle a vysokohorská tundra, je jen spoře osídleno domorodým obyvatelstvem, jež vyznává tibetský buddhismus. Kromě Tibetu udržovalo spojení také s nedalekým Bhútánem. Tato oblast dýchá výjimečně vysokou duchovní atmosférou. Narodil se zde 6. Dalajlama a od té doby zde stojí nejrozsáhlejší tibetský klášter ležící mimo území Tibetu s 500 mnichy. Pobýval zde i Jeho Svatost současný 14. Dalajlama při svém útěku z Tibetu v roce 1959 a opakovaně se sem vrací. V roce 1962 napadly zdejší panenské území rudé gardy Číňanů, pronikly až k nížinám Assámu k řece Brahmaputře. Přestože se brzy stáhly zpět, dodnes si nárokují toto území. Proto je zdejší území dodnes mohutně obsazeno indickou armádou a pohyb případných turistů není jednoduchý. O to cennější se zdá být naše pěší putování touto čarokrásnou krajinou po hřebenech kopců až k posledním horským osadám Mompů ukrytých pod příkrovem šestitisícových velikánů na hranicích s Tibetem. Náš trek, z dob koloniální Indie známý jako „Baileyho trail“, kopíruje pradávnou obchodní stezku do Tibetu přes dodnes neuznanou hranici tzv. Mc Mahonovu linii kolem šestitisícových štítů i posvátné hory Mompů 7042 metrů vysokého vrcholu Kangto. Cestou vystoupíme na bezejmenný pětitisícový vrchol s výhledem do Tibetu.  Navštívíme kláštery v Tawangu a okolních osadách. Najděte si chvilku drahocenného času na povídání o lidech, pro které čas neznamená žádný problém.

Přednáší Bazi z Kudrny.

 

"pro nemoc přesunuto na duben"  16.2. (sobota)  Čajovna Archa    18:00     70,- Kč

Od Vinnetoua k Native Americansposlechový pořad s projekcí fotografií a filmových fragmentů.

Dreamcatcher, neboli lapač snů, má podle indiánské legendy za úkol chránit dobré sny a chytat ty zlé. Při tomto pořadu můžete snít s otevřenýma očima. Prostřednictvím dokumentárních fotografií Edwarda S. Curtise se podíváte do historie, snímky fotografky Gwendolen Cates vám přiblíží současnost. Seznámíte se se jmény uměleckých osobností, jakými jsou Chris Eyre a Sherman Alexie, poslechnete si ukázky současné native american music, jak ji prezentují třeba Robbie Robertson, Walela, Joanne Shenandoah, Little Wolf, Mary Youngblood, Johnny Whitehorse, John Trudell nebo Ulali. Dozvíte se, kterým ze slavných amerických herců či zpěváků koluje v žilách indiánská krev. Věnováno Geronimovi.

Přednáší samozvaný indiánský šaman Jan Horák.

 

 

16.2. (sobota)   Čajovna Archa     20:00   30,- Kč

Nany M Hudák – písničkář z Prievidze.

Zakladatel, kytarista a zpěvák alterfolkové formace SHZ Nany z Prievidze se vydal na svou písničkářskou pouť po českých a slovenských čajovnách aby se setkal s lidmi spřízněných energií a představil jim svou tvorbu. Zahraje na akustickou kytaru a zazpívá příběh o své cestě za svobodou tak, jak ho společně se svou výše uvedenou kapelou nahrál na jejich v pořadí čtvrtém studiovém albu.

 

19.2. (úterý)   Čajovna Archa    18:00      0,- Kč

Magic: The Gathering - klub hráčů MTG TCG.

Otevřený spolek pro všechny hráče Magic: The Gathering TCG. Hraní a výměna karet, zkušeností atp. Akce trvá do 21.00.

 

23.2. (sobota)   Čajovna Archa    18:00    0,- Kč

Solartaxi - projekce dokumentu z cyklu Jeden svět.

Jako malý kluk si Louis Palmer nakreslil do sešitu auto na sluneční pohon. Jeho snem bylo objet v něm celý svět. Po dvaceti letech se už jako učitel na základní škole ve švýcarském Luzernu ke svému snu vrátil a s pomocí několika nadšenců ho začal realizovat. V létě roku 2007 tak spatřil světlo světa první prototyp vozidla, které díky solárním panelům umístěným v přívěsu bylo schopno nepřetržitého provozu pouze na sluneční pohon. Cesta tedy mohla začít. K Louisovu překvapení se jeho auto ani po několika stovkách kilometrů nerozpadlo, a tak mohl za velkého zájmu lidí i médií ve své propagační cestě pokračovat a po osmnácti měsících ji úspěšně ukončit. V každé ze čtyřiceti zemí, které navštívil, uspořádal ve vybrané škole přednášku, a na konferenci Organizace spojených národů o globálním oteplování byl dokonce pověřen funkcí oficiálního taxikáře ministrů jednotlivých zemí. Svižně sestříhaná roadmovie Erika Schmitta s energickou hudbou a pozoruhodnými obrázky z netradiční cesty ukazuje splnění jednoho dětského snu, který by mohl zásadním způsobem přispět k celosvětovému snížení emisí.

68 min.

 

24.2. (neděle)  Čajovna Archa   15:00    0,- Kč

Deskové hry - tradiční i moderní hry pro všechny věkové kategorie.

Magic TCG, Hobit, Pilíře země, Dobyvatelé vesmíru, Svět – otázky a odpovědi, Bang!, Activity a další desítky her.

 

26.2. (úterý)   Čajovna Archa     18:00      0,- Kč

Magic: The Gathering - klub hráčů MTG TCG.

Otevřený spolek pro všechny hráče Magic: The Gathering TCG. Hraní a výměna karet, zkušeností atp. Akce trvá do 21.00.

 

27.2. (středa)  Čajovna Archa     17:00    0,- Kč

Blešák bleší trh.

Máte doma kopu věcí a je Vám líto je vyhodit? Anebo jich máte málo a chcete jich mít víc? Pak je tohle akce přímo pro Vás! Rezervace prodejního místa nutná předem - osobně v čajovně za rezervační poplatek 20,- Kč.

programy z archívu:

Program na listopad

  

 

Program na říjen

 

Program na září

 

Program na červen

 

Program na květen